Изборник Затворити

КО ЈЕ ОВОГОДИШЊИ ШАМПИОН ОВЧАРСКЕ ИЗЛОЖБЕ У ПРИЧЕВИЋУ?

Традиционална 16. по реду Овчарска изложба у Причевићу код Ваљева и ове године окупила је 10. септембра најквалитетнија грла овог краја у оквиру Фестивала јагњећег печења и гулаша. Апсолутни шампион овогодишње изложбе био је Зоран Петровић из Златарића који се представио са 60 оваца три расе и два овна. Била је то прилика да се на једном месту нађу произвођачи оваца, стручњаци, да размене искуства и изнесу своје виђење ове тренутно најуспешније гране сточарске производње у Србији.

Илустрација: Овчарска изложба у Причевићу код Ваљева и ове године окупила је најквалитетнија грла 

Шта каже стручњак?
Како је за Агробизнис магазин рекао један од најбољих стручњака из ове области проф. др Цвијан Мекић са Катедра за одгајивање и репродукцију домаћих и гајених животиња Пољопривредног факултета Универзитета у Београду приметан је пораст квалитета оваца ваљевског краја.
– У ваљевском крају доминантна је раса сјеничка овца, која је са око 200.000 уматичених грла и најбројнија на нашим просторима. У питању је овца са добрим генотипом за ова подручја, врло адаптивна и даје врло добре производне резултате у оптималним условима где је има – рекао је он.
Према речима проф. Мекића ситуација у овчарству ваљевског краја је из године у годину све боља што се тиче квалитета.
– Наши произвођачи су схватили да треба да сарађују са стручном службом овог региона. Имамо један задовољавајући ниво тако да су ове године на новосадском сајму ваљевски овчари освојили најзначајније признање односно били су апсолутни шампион Сајма за сјеничку овцу. То је резултат једног дужег периода квалитетног рада, тако да је помак на боље врло видљив. И данас овде на изложби види се да се та традиција наставља. Да се разумемо, нису овде изложена најбоља грла, свакако има још много добрих одгајивача који данас из разних разлога нису дошли са својим колекцијама. Али, и ово што је изложено данас је на неком завидном нивоу у погледу квалитета с обзиром да се сајам одражава у септембру месецу када су овце већ у сезони припуста, а посебно овнови. Све то утиче на кондицију и општи изглед грала која се данас оцењују – објаснио је професор Мекић.
На питање шта би по њему требало урадити у будућности када је у питању унапређења овчарства у Србији он је има неколико савета.
– Треба да имамо што већи број уматичених грла, да што већи број оваца код наших домаћина имају право да добију субвенције које тренутно држава даје. Што су квалитетнија приплодна грала имаћемо бољу производњу, а наши домаћини ће онда са мањим бројем грла моћи да остваре економску добит и живе од посла којим се баве. Препоручујем да наставе са набавком пре свега квалитетних приплодиних грла и да буду под контролом продуктивности јер тако имају 30 одсто већу економску цену на тржишту од неквалитетне робе која иде за клање – рекао је он.Говорећи о тренутној цени на тржишту професор Мекић истиче да је она стимулативна за произвођаче, али…
– Наше становништво врло мало троши јагњеће месо по глави становника, то није ни изблиза оно што би могло да се искористи као што је у развијеним земљама. Али, простора има и верујем да ће повећањем стандарда доћи и до повећања потрошње квалитетног јагњећег меса по глави становника – истакао је проф. Мекић.

Илутрација: Субвенције у овчарству требало да се повећају сматра Зоран Петровић из Златарића
Реч произвођача
Узгајивачи оваца наравно имају своју рачуницу зашто се баве овом производњом. Једни су мање – више задовољни, други сматрају да може много боље.
Никола Лукић из села Горња Буковица држи овце расе сјеничка праменка.
– За ову расу смо се определили зато што је јако отпорна на климатске услове и прилагодљива нашим јаким зимама. Ове године је производња добра, грла су у јако доброј кондицији… Што се тиче цене ја сам задовољан. Цена живе ваге на тржишту је 350 динара по килограму мада би могла да буде мало виша. Кад би било око 400 динара ја мислим да би онда свако имао рачуна да држи овце, свако ко има своју земљу. Моја производња је тренутно базирана на кланичној цени јагњади. На нашем газдинству се прода 30 посто за приплод, а кад би се то подигло барем на 50 одсто онда би производња могла да се унапреди на виши ниво – рекао је Лукић.

Шампион овогодишње изложбе Зоран Петровић из Златарића има фарму са 187 грла не рачунајући јагањце.
– Сматрам да би субвенције у овчарству требало да се повећају јер нису повећаване већ неколико година. Код мене у домаћинству да не радимо сви у кући не бисмо могли да држимо овце. Све што зараде мој син, унук, његова жена иде за овце. Ја, рецимо, много трошим концентрата, јер ако хоћете да имате овце морате да их храните, не може само паша. Ја само на концентрат дајем 180.000 динара сваког месеца па ви видите. Замислите колико јагње поједе хране док дође до 30, 40 килограма да би могло да се прода. Не треба нама никаква субвенција само да нам обезбеде добру цену па ја знам колико могу да зарадим. Овако све што имамо улажемо у производњу и тако опстајемо – рекао је Петровић.